Cilt Kanseri

Pek çok cilt kanseri, cildin epidermis adı verilen üst katmanında başlar. Bu katmanda 3 ana hücre tipi vardır:

  • Skuamöz hücreler: Epidermisin en dış katmanında yer alan ve yenileri oluştukça sürekli olarak dökülen yassı hücrelerdir.

  • Bazal hücreler: bazal hücre tabakası olarak adlandırılan bu hücreler, epidermisin alt kısmında yer alır. Bu hücreler, cildin yüzeyini aşındıran skuamöz hücrelerin yerini alacak yeni hücreler oluşturmak üzere sürekli bölünürler. Bu hücreler epidermiste yukarı doğru hareket ettikçe düzleşir ve sonunda skuamöz hücrelere dönüşürler.

  • Melanositler: Melanosit, melanom cilt kanserine dönüşebilen hücredir. Normalde cilde bronz veya kahverengi rengini veren melanin adı verilen kahverengi bir pigment yapar. Melanin, cildin daha derin katmanlarını güneşin bazı zararlı etkilerinden korur.

Epidermis, bazal membran ile derinin derin katmanlarından ayrılır. Bir cilt kanseri daha ilerlediğinde, genellikle bu bariyeri geçerek daha derin katmanlara doğru büyür.

Şekil 1: Derinin Yapısı ve Anatomisi


Melanom dışı cilt kanserleri skuamöz ve bazal cilt hücrelerinde başlar. Derideki hücreler bazen değişir ve artık büyümez veya normal davranmaz. Bu değişiklikler dermatofibromlar, benler, cilt etiketleri ve siğiller gibi kanserli olmayan (iyi huylu) büyümelere yol açabilir.

Deri hücrelerindeki bu değişiklikler kanser olma riskini ortaya çıkarır ve gelişmelerin dikkatle izlenmesi gerekliliğini ortaya çıkarır. Bu cilt hücrelerindeki değişiklikler melanom dışı cilt kanserine de neden olabilir. Genellikle, melanom dışı cilt kanseri, cildin üst tabakasında (epidermis) bulunan bazal hücrelerde başlar. Bu kanser türü bazal hücreli karsinom (Basal Cell Carsinoma-BCC) olarak adlandırılır ve tüm cilt kanserlerinin yaklaşık %75-80'ini oluşturur. Melanom dışı cilt kanseri, epidermisin dış kısmında bulunan yassı hücreler olan derinin skuamöz hücrelerinde de başlayabilir. Bu kanser türü skuamöz hücreli karsinom (SCC) olarak adlandırılır ve tüm cilt kanserlerinin yaklaşık %20'sini oluşturur. BCC ve SCC yavaş ilerleme eğiliminde ve genellikle erken tespit edilen cilt kanserleridir. Merkel hücreli karsinom ve kutanöz T hücreli lenfoma da nadir görülen cilt kanseri türleridir.